Zoals we eerder al schreven verandert er met ingang van 2024 het een en ander in het beleid van Spotify, niet alleen wat betreft de royalty-betalingen, maar ook met betrekking tot de maatregelen bij constatering van ‘articifial streaming’. Vandaar dat we je nogmaals met klem adviseren om geen middelen te gebruiken die tot doel hebben om de aantallen streams van je tracks op kunstmatige wijze te verhogen.

Betalen voor ‘gegarandeerde’ plaatsing op een Spotify-playlist klinkt leuk: gegarandeerd méér streams, gegarandeerd méér volgers, maar ons dringende advies is: doe het niet! Met ingang van dit jaar treedt Spotify een stuk strenger op bij constatering van ‘artificial streaming’: artiesten met tracks die voornamelijk op onnatuurlijke wijze streams genereren – b.v door betaalde plaatsing op playlists van malafide bedrijven of het inzetten van bots of software om het aantal streams op te krikken – ontvangen vanaf nu een boete. Daarnaast zal in veel gevallen de betreffende release verwijderd worden. De verwachting is dat meer platforms dit soort maatregelen zullen nemen in de toekomst.

De hoogte van de boete die Spotify oplegt voor tracks waarbij, volgens hun maatstaven, sprake is van ‘artificial streaming, is tien euro per track per maand. Eventuele boetes die bij ons binnenkomen, zullen wij uiteraard doorberekenen aan de betreffende klant, dus nogmaals: betalen voor gegarandeerde plaatsing op een playlist? Doe het niet!

Zie ook wat Spotify hier zelf over zegt:

Het complete artikel van Spotify, over de wijzigingen die dit jaar worden doorgevoerd, vind je hier.